Dobrze odżywiony układ pokarmowy

Odżywianie jest kluczowe dla działania naszych organizmów. Choroby układu pokarmowego nie należą do łatwych. To, co jemy, ale również jak jemy ma wpływ na większość procesów życiowych. Zróżnicowana i zbilansowana dieta jest kluczem do utrzymania zdrowia, a samo odżywianie konieczne do pozyskania energii.

Układ pokarmowy to najdłuższy układ w organizmie ludzkim. Zanim jedzenie stanie się energią musi przebyć długą drogę. Organizm nie potrafi bezpośrednio wykorzystać pokarmu, dlatego jest on poddany wielu przemianom mechanicznych (np. przeżuwanie) oraz chemicznym (np. rozkład pokarmu pod wpływem soków trawiennych).

Działanie układu pokarmowego jest bardzo złożone. W największym skrócie można go podzielić na trzy etapy: trawienie, które następuje w żołądku, wchłanianie wartości odżywczych, za które odpowiada jelito cienkie oraz przetwarzanie resztek pożywienia w kał, co następuje w jelicie grubym.

Złe funkcjonowanie choćby jednego z elementów prowadzi do zaburzenia działania całego układu. Jego złe działanie może się objawiać dolegliwościami w postaci niestrawności, a w konsekwencji prowadzić do ciężkich chorób, jak np. rak.

   Sprawdź naturalne produkty dla układu pokarmowego od Nature’s Sunshine!

Choroby układu pokarmowego – jak im zapobiegać?

Choroby układu pokarmowego - jak im zapobiegać?

Alergia pokarmowa

zespół objawów zachodzących w organizmie będących wynikiem spożycia pokarmu, w którym dolegliwości uwarunkowane są przez mechanizmy immunologiczne. Reakcje alergiczne występują tylko u pewnej grupy i mogą pojawiać się po spożyciu nawet małej ilości pokarmu.

Anemia (niedokrwistość)

choroba układu pokarmowego objawiająca się niedostateczną ilością hemoglobiny i erytrocytów we krwi. powoduje zbyt małe dostarczenie tlenu do komórek. może być spowodowana czynnikami genetycznymi, środowiskowymi lub żywieniowymi.

Główną przyczyną awitaminozy jest niewłaściwa dieta. Odpowiednio zbilansowane posiłki dostarczają organizmowi odpowiedniej ilości witamin, mikroelementów i składników odżywczych:
witamina A – „kurza ślepota” lub „ślepota zmierzchowa”, osłabienie odporności organizmu, zmiany na rogówce, pogorszenie kondycji włosów i paznokci, zespół suchego oka
witamina D – krzywica u dzieci, zwiększone ryzyko powstawania chorób autoimmunologicznych np. cukrzycy typu ii, brak witaminy d może mieć znaczenie w zapadalności na niektóre nowotwory np. raka jelita grubego
witamina E – pogorszenie kondycji skóry, problemy z koncentracją, negatywny wpływ na płodność
witamina K – zaburzenia mineralizacji kości, osteoporoza, zaburzenia krzepnięcia
witamina C – szkorbut (osłabienie i krwawienie z dziąseł oraz wypadanie zębów), kruchość i pękanie naczyń
witamina B12 – niedokrwistość

Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego to przewlekła choroba układu pokarmowego, która dotyczy jelita cienkiego i grubego objawiająca się bólami brzucha oraz zaburzeniami rytmu wypróżnień: biegunkami lub zaparciami. Często odczuwane są wzdęcia, zgaga, gazy, bolesność brzucha. Przewlekłe dolegliwości jelitowe negatywnie wpływają na stan psychiczny chorych i zaburzają prawidłowe odżywianie. Na zespół jelita drażliwego cierpi ok. 20% populacji. Aż 2 razy częściej schorzenie dotyczy kobiet.

Choroba wrzodowa (wrzody)

Polega na miejscowym ubytku błony śluzowej w żołądku lub dwunastnicy, na skutek upośledzenia mechanizmu obronnego śluzówki przed działaniem kwaśnego soku żołądkowego.

Choroba trzewna układu pokarmowego

Celiakia (Choroba trzewna układu pokarmowego)

Wrażliwość na gliadynę – białko zawarte w ziarnie pszenicy i żyta oraz ich przetworach. Powoduje uszkodzenie jelit, zaburzenia wchłaniania i niedożywienia. Osoby chore na celiakię muszą stosować specjalne produkty bezglutenowe.

Cukrzyca

Choroba metaboliczna układu pokarmowego objawiająca się zaburzeniami regulacji poziomu glukozy we krwi i jej wykorzystania przez tkanki. Może być spowodowana niedostatkiem insuliny (cukrzyca typu I – insulinozależna) lub odpornością tkanek na jej działanie (cukrzyca typu II – nieinsulinozależna).

Hipercholesterolemia

Podwyższony poziom cholesterolu w surowicy krwi, uznawany za czynnik ryzyka choroby niedokrwiennej serca.

Miażdżyca

Przewlekła choroba układu pokarmowego polegająca na gromadzeniu się w błonie wewnętrznej tętnic (głównie aorty tętnic wieńcowych i mózgowych) cholesterolu i innych lipidów. Prowadzi to do chorób wieńcowych, udarów, powstania tętniaka, zawału
serca.

Choroby wątroby

Wątroba odpowiada za produkcję żółci, koniecznej w procesie trawienia. Wspomaga odtruwanie organizmu z toksyn: leków i alkoholu. Odpowiada za prawidłową gospodarkę hormonalną, magazynuje żelazo i niektóre witaminy. Jest wiele chorób wątroby: wirusowe zapalenie wątroby typu A, B, C, marskość wątroby, grzybicze infekcje wątroby, stłuszczenie wątroby.

 

   Sprawdź naturalne produkty dla układu pokarmowego od Nature’s Sunshine!

Sending
User Rating 5 (2 votes)

Świadomy człowiek - świadomy wartości zdrowia i konieczności dbania o zdrowie. Preferuję profilaktykę. Jak to czynię? - świadomym uzupełnianiem codziennej diety najlepszymi suplementami. Niezależny dystrybutor produktów Nature's Sunshine. Zarówno ja, jak i moja cała Rodzina stosujemy suplementy i kosmetyki NSP regularnie.